Welke zeilboot huren? Bouke zijn tips

19 februari 2021

Als geboren Akkrumer groeide Bouke als het ware op op het water en werkte hij als vakantiekracht bij De Drijfveer. Sinds januari is hij terug! In de 10 tussenliggende jaren heeft hij over de wereld gereisd. Bij voorkeur per zeilboot. Een echte kenner dus als het om zeilen gaat. Hieronder geeft hij tips hoe je het beste kunt kiezen welke boot bij je past.

Tip 1: Wat voor zeiler ben je?

Om te weten welke boot het beste bij je past is het goed om te bedenken wat voor zeiler je bent. Ben je een zeilfanaat en wil je de sneltse op het water zijn, of wil je juist in alle rust de mooiste hoekjes van de Friese wateren wil ontdekken? Ben je een beginner of heb je ruimschoots ervaring? Kies je een zeilboot met kajuit of ga je liever back to basic in een open valk met dektent?

Tip 2: Voor de snelle Jelle's

De Tirion en Fox voor de sportieve zeilers!

Ben jij een echte zeilfanaat en wil je zoveel mogelijk trimmogelijkheden zodat je er met jouw skills voor kan zorgen dat je iedereen inhaalt op het meer, dan kan ik de Tirion 21 aanbevelen. De boot heeft een brede kuip en een kleine kajuit. De focus ligt daarmee echt op het zeilen en minder op comfort binnen. De Tirion 21 zit sinds een paar weken ook nog eens strak in een nieuwe laag verf!

Dan is er de Fox 22. Hoewel deze boot maar 1 voet (30cm) langer is dan de Tirion 21 voelt het vooral binnen een stuk ruimer. Nog steeds ligt de focus wel op sportief zeilen gezien de ruime kuip en relatief groot zeiloppervlak. Als je op de Friese meren vaart dan is de kans groot dat je meer foxen ziet varen omdat het een hele populaire boot is. Wij gaan er wel vanuit dat jullie door goed te trimmen de andere foxen in weten te halen ;)

Tip 3: Hoeveel comfort heb je nodig?

Ligt je focus meer op comfort dan op sportief zeilen, dan zijn er andere goeie opties met de Friendship 26 als grootste en meest comfortabel zeiljacht. Deze boot heeft net als zijn kleinere broertje Friendship 22 een binnenboordmotor. Makkelijk om te starten en te manoeuvreren! De boten zijn van binnen mooi ingetimmerd met hout waardoor het meteen gezellig en knus voelt als je binnenstapt.

Ook de Clever 23 en New Classic 700 zijn perfecte schepen voor een relaxte zeilvakantie. Ze hebben, net als de Friendship 26, een koelbox, vaste keuken en veel bergruimte.

Tip 4: Zeilen en bijzonder overnachten

Zelf vind ik het altijd leuk om op rustige plekjes te overnachten waar je ’s ochtends vroeg niks anders hoort dan de wind en de vogels. De Clever 23 en New Classic hebben dan als grote voordeel dat die allebei een hefkiel hebben. Als die helemaal omhooggetrokken is (vergeet het roer niet!) dan steken die twee boten maar 35 cm diep (!) en kun je dus op veel plekken komen waar andere boten niet kunnen komen. 

Tip 5: Zeilboot huren voor de beginnende zeiler

De Feeling 226 is een goed te hanteren boot met ruime brede kajuit. Door het wat kleinere zeiloppervlak zul je minder snel scheef hangen. In de kajuit zit een handige tafel die je weg kunt draaien waardoor het keukentje tevoorschijn komt. 

Heb je besloten welke zeilboot je gaat huren?

Check dan snel de beschikbaakheid en dan zie ik je graag op de steiger voor een uitgebreide uitleg!

Zeilboot huren

Tot dan!

Bouke

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte en ontvang leuke aanbiedingen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en profiteer van de voordelen

Aanmelden nieuwsbrief