Permanente expositie duurzame materialen

Enige tijd geleden zijn wij in samenwerking met de stichting hardhoutalternatieven het project duurzame waterbouw in onze haven gestart.

Midden in de haven is een permanente expositie gerealiseerd waar steigers, meerpalen en damwanden gemaakt zijn van een brede mix aan duurzame materialen. Deze materialen zijn allen een goed alternatief voor 'fout hout'.

De duurzame producten zijn toegepast voor de aanleg van:

  • Steigers
  • Meerpalen
  • Damwanden

Doel van het project

Met ons project kunnen wij waardevolle informatie en voorlichting over producten binnen de duurzame waterbouw verstrekken aan professionals en particulieren op het gebied van waterbouw, civiele techniek, groenbeheer, recreatie en duurzaam bouwen. Uiteraard is het streven dat er in de nabije toekomst door de goede kwaliteit van de duurzame producten geen 'fout hout' meer gebruikt zal worden, zodat we oa de ontbossing tegen kunnen gaan.

Ontbossing tegengaan met duurzame waterbouw

Het tegengaan van ontbossing is de voornaamste reden voor ons duurzame waterbouw project. Tropische bossen verdwijnen helaas in rap tempo, doordat de plantages gebruikt worden voor bijvoorbeeld de productie van palmolie of het verbouwen van veevoer. Vaak gaat het hierbij om Illegale houtkap van de oerbossen, terwijl deze bossen zo hard nodig zijn voor oa het zuiveren van de atmosfeer en de positieve invloed op het klimaat.

Duurzame inkoop overheid en bedrijven

Sinds 2010 streeft de rijksoverheid naar het duurzaam inkopen van producten en diensten. Dat geldt dus ook voor hout voor de waterbouwsector. Ook bedrijven die werkzaam zijn in deze sector zullen steeds meer kijken naar de alternatieven voor 'fout hout'. Door ons duurzame waterbouw project kunnen wij deze partijen nu een praktijksituatie beiden waarbinnen deze duurzame producten getest worden.

De exposanten en de gebruikte materialen

Voor een overzicht van de materialen die bij ons gebruikt worden verwijzen wij graag naar de website die voor het project gemaakt is: www.duurzamewaterbouw.nl. Daar staan de producten en de exposanten per onderdeel vermeld. Ook vindt u hier uitgebreide gegevens van de exposanten. 

Blijf op de hoogte en ontvang leuke aanbiedingen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en profiteer van de voordelen

Aanmelden nieuwsbrief