Marrekrite; “de gastheer in het buitengebied van Friesland”

15 juni 2024

Welkom in Friesland, het watersportparadijs van Nederland! Recreatieschap Marrekrite is een samenwerking tussen de Friese provincie en gemeenten, die een uitgebreid netwerk van aanlegplaatsen en meerboeien onderhoudt. Deze voorzieningen bevinden zich midden in de natuur, wat zorgt voor een unieke ervaring voor watersporters.

Op een Marrekrite-ligplaats kun je maximaal drie dagen gratis aanleggen met je boot. Na drie dagen vaar je eenvoudig naar een andere plek, waar je opnieuw drie dagen kunt blijven. Op deze manier kun je eindeloos genieten van de prachtige waterwegen en landschappen die Friesland via de Marrekrite te bieden heeft. De ligplaatsen zijn goed verzorgd en voorzien van afvalcontainers, op sommige Marrekrite plekken mag je ook een tentje opzetten. Je herkent de Marrekriteplekken aan de karakteristieke blauw-witte borden met een zeilbootje erop.

Friesland heeft meer dan zeshonderd van deze Marrekrite-aanlegplaatsen. Benieuwd naar de top 12? Bekijk ze hier .

Het aanleggen bij deze prachtige locaties kost je helemaal niets. Je kunt maximaal drie dagen dezelfde ligplaats gebruiken, waarna je verder kunt naar de volgende mooie plek. Marrekrite zorgt ervoor dat deze voorzieningen veilig en netjes zijn. Ze maaien het gras en zorgen dat de afvalcontainers regelmatig worden geleegd. Door een Marrekritewimpel te kopen, draag je direct bij aan het onderhoud en behoud van deze unieke, vrije ligplaatsen in Friesland. Deze wimpels zijn verkrijgbaar bij onze receptie.

Naast steigers en damwanden kun je sinds 2013 ook afmeren aan meerboeien. In Friesland noemen wij dit de ‘MarBoeien’. Er liggen inmiddels meer dan 90 van deze boeien op de Friese wateren. Ze zijn ontworpen om een trekkracht van 6 ton aan te kunnen, wat betekent dat zelfs een groot binnenvaartschip met windkracht 12 veilig achter de boei blijft liggen. Vergeet niet een ankerbol te hijsen en zorg dat je zichtbaar bent door s ‘nachts toplicht te voeren. Je kunt de “Marboeien” vinden op de kaart (linksboven) op de website van Marrekrite

Wil je altijd de Marrekrite aanlegplaatsen en marboeien bij de hand hebben? Met de app Waterkaart Live blijf je op de hoogte van alle beschikbare ligplaatsen en boeien.

Friesland bestaat ongeveer voor een derde uit water. Met de vele prachtige dorpen en steden tussen al die waterwegen in, zijn we een geliefde plek voor watersporters.

Geniet van rust, ruimte en natuur..

 

 

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte en ontvang leuke aanbiedingen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en profiteer van de voordelen

Aanmelden nieuwsbrief