'Mooiste moment is als de motor uitgaat!'

29 mei 2020

Schilderen, yoga, rust, zeilen, Friesland en een zelfgebakken taart. Gert en Annemarie komen al 15 jaar op de haven en dat heeft vele redenen.

Gert en Annemarie zijn al 15 jaar vaste gast op Drijfveer. Hun zeilweekend begint op vrijdagmiddag. Annemarie haalt Gert op van zijn werk in Baarn en samen rijden ze naar Drijfveer, waar ‘hun’ Fox al klaar ligt. ‘Binnen een uur ben je in een andere wereld’. 

Trakteren op taart is traditie geworden

Het is inmiddels traditie geworden: elke keer als Gert en Annemarie een boot huren, brengt Annemarie een zelfgebakken taart mee voor het team van de Drijfveer. En nooit dezelfde. ,,Ik weet niet hoe het is gekomen, maar ik kan nú niet meer zonder iets aankomen”, lacht Annemarie, die in het dagelijks leven een kookservice in Amersfoort runt. Man Gert werkt in Baarn en wordt van het werk opgehaald als ze een zeiltripje in Akkrum hebben gepland. ,,Als we ’s avonds ergens aanleggen en overnachten, voelt het de volgende ochtend alsof ik al twee dagen weg ben”, vertelt Gert. ,,Terwijl ik rechtstreeks vanuit het werk naar Akkrum ben gereden.” Friesland, en Akkrum in het bijzonder, is voor hem en Annemarie een tweede thuis geworden. Al ruim vijftien jaren komen ze bij Drijfveer een boot huren, het liefst een Fox Zeilboot. ,,Lekker primitief”, aldus Gert. ,,Maar hij zeilt heerlijk en heeft een lekkere ruime kuip.” 

'We kiezen altijd voor de Wyn'

En hoewel een Fox een Fox is, heeft de Fox met de naam ‘Wyn’ de voorkeur. ,,Als die er is, willen we alleen die”, lacht Annemarie. ,,Vraag me niet waarom, maar de ‘Wyn’ heeft een speciaal plekje in ons hart.” Zodra ze op het water zijn, begint het ontspannen. Hoewel ze bijna tot aan Amsterdam toe zijn gezeild, heeft Friesland de voorkeur. Vaste prik is de haven in Sloten en een bezoekje aan Eernewoude, vooral vanwege de croissantjes verklapt Gert. ,,Wist je dat niet? Daar hebben ze de lekkerste croissantjes, gewoon bij de supermarkt.” Overnachten doen ze overigens het liefst wild, in het ongerepte Friese landschap. Gert doet er soms inspiratie op voor zijn schilderijen, een hobby van hem. Een afbeelding van De Geeuw, bij Eernewoude, heeft jarenlang de muur van hun woonkamer in Amersfoort gesierd. ,,Ik neem geen schilderspullen mee aan boord hoor”, zegt Gert. ,,Dat is niet zo handig, maar Friesland biedt genoeg inspiratie.”

Rust, ontspanning en zeilen!

Naast de schoonheid van de provincie komen ze voor de rust naar het Noorden. Een geluksmomentje voor beide is een yogasessie bij het krieken van de dag, aldus Annemarie. ,,Zeilen is ontspanning, net als yoga. De yogaspullen gaan mee aan boord. Er is niets mooier dan in alle vroegte, als de lucht nog heiig is, de matjes op de steiger uit te rollen. Dat is genieten.” Gert vult aan: ,,Een ander mooi moment is wanneer de motor uitgaat. De zeilen die vol vallen en het kabbelen van water langs de romp, heerlijk! We verbruiken ook nauwelijks benzine, daar verbaast Jan zich wel eens over.”

Pizza of een kop soep.....en dan naar huis

Jan, Jelmer en de rest van het team zijn inmiddels bekenden geworden. ,,We komen al vijftien jaar bij Drijfveer. Jelmer maakte vroeger de boten nog schoon. Het is hier vertrouwd en bekend. En hoewel je misschien één van de velen bent, voelt dat nooit zo.” Eenmaal weer terug in Akkrum is het tijd voor een hapje en een drankje bij De Koken, voordat de terugreis richting Amersfoort begint. ,,Vroeger haalden we altijd een patatje in Akkrum”, besluit Gert. ,,Tegenwoordig blijven we hangen bij De Koken. Een stukje pizza of een kop soep en dan naar huis.” 

Fox 22 nu boeken
Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte en ontvang leuke aanbiedingen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en profiteer van de voordelen

Aanmelden nieuwsbrief