Vaste gasten vertellen over hun ligplaats in jachthaven Akkrum en over Friesland
Gerard en Dinke Keuter

Het bruist.... ook op zondagavond

U bent hier:

Het bruist.... ook op zondagavond

Gerard Keuter en vrouw Dineke wonen in Amsterdam, maar hebben hun hart aan Friesland verpand. Én aan De Drijfveer in Akkrum in het bijzonder. ,,Vroeger kon je hier op zondagavond een kanon afschieten, zonder iemand te raken. Nu bruist het en is er altijd reuring”. Gerard is Amsterdammer, Dineke heeft Friese roots; het verklaart de dubbele naam van hun kruiser.

Amsterdamse en Friese kant

,,Dineke haar ouders hebben vroeger in Akkrum gewoond”, begint Gerard. ,,Hoewel ze geboren is in Amsterdam heeft ze Friese roots. Ik ben zelf Amsterdammer, vandaar dat we de boot twee namen hebben gegeven.” Aan de ‘Amsterdamse’ zijde staat ‘Doorbraak’ op de boeg. De Friese zijde heeft een Fries vlaggetje en is voorzien van de naam ‘Trochbraak’. ,,Verbazend hoeveel vragen we daar over krijgen onderweg”, lacht Gerard. De Drijfveer is de uitvalsbasis voor veel vaartochten door de provincie Friesland. ,,Het is centraal gelegen. Binnen een paar uren kun je overal naartoe.” Gerard geeft een paar tips: ,,Sneek is de laatste jaren veel leuker geworden. De stadssingel van Leeuwarden is indrukwekkend. Daar zijn we dit seizoen al drie keer geweest. Dan heb je nog de Leyen en de Alde feanen en de turfroute naar Olderberkoop. Dat is heerlijk ontstressen, want daar gebeurt hé-le-maal niets. En als we gasten uit het westen ontvangen, spreken we af in Joure.”

‘Top-toko en dat moet zo blijven’

Per jaar zijn ze ongeveer 140-150 uren onderweg op het water. ,,Maar je hoeft niet eens te varen om te onthaasten. Als we hier op de haven liggen, ontspannen we ook al. We hebben alles aan boord en alle andere faciliteiten zijn vlakbij.” Gerard geeft wel toe dat er de laatste jaren veel veranderd is. ,,Er waait hier een frisse wind. Vroeger was het hier - plat gezegd – een dooie boel. Nu bruist het. Het is een top-toko geworden en dat moet vooral zo blijven.”

Friesland boven Noord-Holland

Ze hebben ooit wel overwogen om hun boot in Noord-Holland te stallen. Dichterbij bij huis, maar ze willen niet meer weg uit Friesland. ,,In Monnickendam betaal je twee keer zoveel. Bovendien gold daar een wachtlijst voor 2 jaar en zelfs voor de wachtlijst moest je betalen. Kom op zeg! Ik moet ook zeggen dat de Friezen me wel liggen. Eerst verbaasde ik me over hun naïviteit. Als ik een klusje aan mijn boot liet uitvoeren, moest ik bijna om de factuur vragen. Later besefte ik dat het geen naïviteit was, maar vertrouwen. Het is een heel andere wereld en een heel ander gevoel.”

Aandelen in De Koken

De Trochbraak/Doorbraak verlaat eens in de drie jaar het water voor een onderhoudsbeurt, maar ligt meestal op haar vaste stekkie aan de eerste steiger met de huurboten. Vlakbij De Koken en de receptie. Dat was een bewuste keuze, aldus Gerard. ,,Die huurboten brengen leven in de brouwerij. En wij stappen zo van boord het terras op voor een koffie, een wijntje of een lunch. Perfect toch? Ik zeg wel eens voor de grap dat ik aandelen van De Koken heb, zoveel geld breng ik er naar toe.”

Wie zijn wij?

Wat vinden we belangrijk? En wat mag je van ons verwachten? Ontdek meer over onze jachthaven, bootverhuur en camping midden in Friesland. Natuurlijk ben je van harte welkom om persoonlijk met ons kennis te maken in Akkrum. Ontdek de gemoedelijke watersportsfeer in onze haven! Oant gau!

Blijf op de hoogte en ontvang leuke aanbiedingen!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en profiteer van de voordelen.
© 2015 De Drijfveer - Tusken de Marren